Martfű Városi Nőikar

Történetünk

A Martfű Városi Nőikar 1979-ben alakult a SZOT és a KÓTA pályázati felhívására, az akkori fenntartó, a Tisza Cipőgyári Szakszervezeti Bizottság kezdeményezésére. 1984-ben a Szakszervezetek Szolnok megyei Tanácsának kitüntetését kapta meg a kórus, majd több arany fokozatú és fesztiváldíjas minősítést ért el. A kórus több éves színvonalas munkáját városunk Önkormányzati Testülete 1994-ben „Martfű Városért” kitüntetéssel jutalmazta. Az 1996. év legnagyobb szakmai megmérettetése, hogy a nőikar hazánkat képviselhette a Riva del Gardai IV. Nemzetközi Kórusversenyen, ahol kategória-győztesként ezüst diplomát kapott. A kórusnak az évek során több sikeres rádiófelvétele is készült a Magyar Rádió Kóruspódium műsorában.

1997. áprilisa jelentős állomás volt a kórus életében. A közel 20 éves munka eredményeként az énekkar „Hangverseny kórus” minősítést kapott a KÓTÁ-tól. Még 1997 végén az énekkar meghívást kapott az I. Kodály Zoltán Kórusversenyre, ahol a nemzetközi zsűritől ezüst fokozatú pontszámot kapott.

1999-ben a 20 éves jubileumát ünneplő nőikar több éves színvonalas szakmai munkájáért a Szakszervezetek Művészeti- és Kulturális Díjában részesült. 2000. áprilisában pedig egy újabb kórusminősítésen a szakmai zsűritől a „Hangverseny cum laude” címet kapta az énekkar, amely az amatőr kórusok legmagasabb szakmai elismerése.

A kórus életében jelentős eredmény volt 1997. szeptembere, amikor Pergolesi: Stabat Mater c. művét mutatta be a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közreműködésével, majd több mint 20 év elteltével, 2018. októberében megismételte a zenekarral közös koncertet Worowski Marcell karmester vezényletével.

2019 augusztusában a Szolnoki Szimfonikus Zenekar nyáresti koncertjein a 150 tagú „mozaik” kórus tagjaként énekelhetett a kórus és járult hozzá a koncertek sikeréhez.

A kórus alapító karnagya Bozorádi János ének- és zenetanár, aki 35 évig állt a kórus élén kiváló szakmai munkájával. 2015-től Szabó Zsolt karnagy vette át a nőikar vezetését, aki magas színvonalú művészi munkájával viszi tovább a kórus szakmai fejlesztését.

Keresés

Közelgő események

Híreink